Powered By Blogger

donderdag 24 januari 2013

Hoe het begon...

Een thriller schrijven? Hoe kom je erop? Nou... Dat kan ik je haarfijn uitleggen!

Ergens september 2012 (ja toch, Ellen?) was de oproep van het thrillerschrijversblog van twee Nederlandse thrillerschrijfsters. Dat blog bestond 1 oktober (of ergens in die richting) precies 1 jaar en de schrijfster wilden dat vieren met een wedstrijd. De opdracht? Schrijf de eerste 1000 woorden van jouw thriller.

Een interessante opdracht die Ellen en mijzelf aan het werk zette. Zullen we meedoen? JA! Het bleek dat we alle twee al langere tijd met een thrillerachtigspannendverhaalidee in ons achterhoofd rondliepen. Het werd tijd op dat uit te werken, althans, de eerste 1000 woorden daarvan.

Zo begon Spel (van Ellen) en Dodenweg. 1000 woorden spanning. En met succes. Ellen werd geroemd om haar originaliteit en eindigde als derde bij de schrijfwedstrijd. Olga eindigde als ... ja, geen idee. Alleen de eerste drie werden genoemd. (stiekem besloot ik dat ik vierde was, ik bedoel, een mens moet toch een beetje vertrouwen in eigen werk houden :)).

We hadden de smaak van moord, doodslag, bedrog, misleiding, uitlokking en zieke geesten te pakken. En we sloten een pact. Een deal. Maakten elkaar een belofte. We zijn nog net geen bloedzusters, al zou het bij de kern van onze afspraak zeker gepast hebben.

Wij gaan die thrillers schrijven.

Iedere week 2500 woorden.
Op dinsdag.
Geen excuses.

En zo geschiedde.
De eerste 1000 woorden werden 2500. Daarna stonden 5000 woorden op papier. Een mijlpaal: 20.000 woorden. Met 50.000 woorden een klein feestje. Inmiddels telt Spel (as we speak) ruim 60.000 woorden en tikt Dodenweg naar de 55.000 toe.
Een heus boek.
Een echte thriller.

Extra meelezers werden aangerukt. Complimenten en kritische opmerkingen over en weer volgden. Eerste versies komen langzaam maar zeker tot stand.

Het is een drug. Een verlaving. Iedere week reikhalzend uitkijken naar een nieuwe portie thriller en vol trots het eigen werk versturen (en opnieuw reikhalzend uitkijken naar het commentaar).

Ver****e. Het lijkt erop dat Nederland in 2013 twee thrillers rijker is.

En dat 2500 woorden per week. Iedere week. NO EXCUSES. (oke... een kind krijgen, da's een goed excuus, dan mag je drie weken overslaan... maar verder...).

Nieuwsgierig naar de eerste 1000 woorden ruwe versie van Dodenweg en Spel?
Lees hieronder.

En, Ellen, hoe bevalt deze deal jou eigenlijk? Had je ook gedacht een heuse thriller te produceren in 2013?

Hartelijke groet,
Olga

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat weten wat je vindt!